Wybieramy bombę witaminową

Poszukując zdrowych produktów, które możemy wprowadzić do swojej diety, warto wziąć pod uwagę niebanalne herbaty. Jedną z nich jest bomba witaminowa, czyli bezteinowy napój, który przygotowywany jest z ciekawymi dodatkami, jak na przykład owoce czarnego bzy, skórka pomarańczy czy owocowy aromat. Ma słodki, kwiatowo-owocowy aromat i orzeźwiający smak. Dodatkowo taki napar można pić przez cały dzień, nawet przed snem.

Korzystamy z właściwości naparów

napar bomba witaminowaDobry jakościowo napar powinien być przechowywany w zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli zainteresował nas wysokiej jakości napar bomba witaminowa będzie zdrowym wyborem. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i polega na parzeniu od trzech do pięciu minut, a proponowana dawka bywa zróżnicowana od składu, wynosi w okolicy jednej łyżeczki na filiżankę. Warto wiedzieć, że w celu wydobycia wszystkich walorów smakowych i aromatycznych, napar można parzyć nawet dwa albo i trzy razy. Należy jednak pamiętać przy tym, że każde kolejne parzenie powinno zostać wydłużone o około minutę. Po każdym zaparzeniu należy też oddzielić liście od naparu. W celu zwiększenia intensywności aromatu oraz smaku można wykorzystać do zaparzania większą ilość suszu. Nie należy jednak przekraczać maksymalnego czasu parzenia, który wynosi około pięciu minut. Przekroczenie tego czasu może spowodować, ze napar nabierze goryczy.

W celu właściwego wydobywania walorów smakowych i aromatycznych z naparu, warto zadbać o odpowiednią temperaturę wody. W celu oddzielania suszu od naparu, można zastosować specjalny zaparzać. W celu zaparzania niektórzy producenci naparów polecają żeliwne dzbanki. Wielu smakoszy twierdzi, że przygotowywana w nich herbata ma szans zaparzyć się równomiernie, co pozwala na wydobycie unikatowych walorów.