Przemysł

Praca wag dynamicznych

Każdy zakład, szczególnie jeśli mowa o branży spożywczej, musi posiadać sprzęty do pomiaru. Urządzenia kontrolno- pomiarowe są nieodzownym elementem kontroli masy towarów paczkowanych, po to, aby klient nie został oszukany jaki towar kupuje i czy jest on zgodny z jego wymaganiami.

Jak działają wagi dynamiczne?

waga dynamicznaZakłady produkujące rzeczy spożywcze mają bardzo wiele wymagań, które muszą spełnić. Niektórych nie byliby w stanie, jeśli nie dodatkowe sprzęty, które to ułatwiają. Najczęstszym urządzeniem kontrolno- pomiarowym stosowanym w takich zakładach jest waga dynamiczna. Przykładowo, jeśli mowa o produkcji schabu w plastrach- mamy na opakowaniu podaną masę towaru i taki towar chcemy w sklepie otrzymać. W zakładzie, aby tego dopilnować na poszczególnych stanowiskach rozłożone są wagi dynamiczne, które pozwolą na kontrolę poszczególnych paczek towaru przed jego zapakowaniem. Masa netto podyktowana jest wszelkimi przepisami w rozporządzeniach i ustawach, dlatego miarodajność wag dynamicznych musi podlegać ciągłej kontroli poprzez kalibrację wag przeprowadzaną zgodnie z wyznaczanym terminem. Jest to proces przeprowadzany przez wykwalifikowanego pracownika z Urzędu Miar i Wag, który sprawdza dany sprzęt i dokonuje jego oceny. Jeśli jest on sprawny, zostaje dopuszczony do pracy i wyznaczany jest kolejny termin jego kalibracji. W zakładzie muszą być wprowadzone poszczególne procedury, które pozwalają na kontrolowanie terminów kalibracji oraz ilości poszczególnych sprzętów pomiarowych.

Każdy dba o jakość towarów i usług jeśli chce utrzymać się na rynku. Obecnie tylko dobrej jakości towary, zgodne z wymaganiami klienta mają szansę na sprzedaż, dlatego tak ważne jest dbanie o zgodność co do najmniejszych szczegółów, również o masę netto produktów.