Medycyna

Białko roślinne a białko wegańskie

Większość z nas dość dobrze zdaje sobie już na pewno sprawę z tego, że poza białkiem pozyskiwanym z produktów zwierzęcych, możemy uzyskać białko również z różnego rodzaju roślin. Tego typu białko często stosowane jest przez osoby uprawiające sport, ale również wykorzystywane jest w diecie wegetarian i wegan. Czy ta ostatnia grupa może korzystać z każdego białka roślinnego?

Czym jest białko wegańskie?

czyste białko wegańskieJeśli chodzi o białko wegańskie, w przypadku składu sproszkowanego białka roślinnego, powinniśmy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ono przypadkiem produktów pochodzenia mlecznego. Jeśli tak, nie jest to czyste białko wegańskie, które charakteryzuje się w pełni naturalnym białkiem o pochodzeniu warzywnym. Wśród białek wegańskich dostępnych na rynku wraz z innymi mieszankami odżywczymi, znaleźć możemy produkty przeznaczone do użytku bez względu na płeć konsumenta, ale również takie dedykowane szczególnie kobietom i szczególnie mężczyznom. To rozdzielenie białek w niektórych przypadkach związane jest z dodatkowymi właściwościami wynikającymi ze składu konkretnej mieszanki. Niektóre rośliny, a właściwie białko z nich uzyskiwane, będą niosły za sobą zdecydowanie lepsze i większe efekty dla kobiet niż dla mężczyzn, inne zaś będą zachowywały się wprost w przeciwny sposób. Większość mieszanek białkowych dostępnych jest nie tylko w wersji bezsmakowej, ale również w wersjach, którym nadano odpowiedni smak, by ich spożywanie wiązało się z większą przyjemnością.

Ze względu na wykorzystane źródła pozyskiwanych białek, niektóre mieszanki szczególnie dedykowane są osobom uprawiającym sporty, by wspomóc proces budowy ich masy mięśniowej. Inne zaś charakteryzują się tak niską kalorycznością, że są produktem doskonałym dla osób odchudzających się, które chcą zachować odpowiednio zbilansowaną dietę.